Rektosel

Kolorektal Hastalıklar

/

Prof. Dr. Gökhan ÇİPE

Rektosel Nedir ?

Rektum ön duvarının vajinaya doğru uzanmasıdır. Çoğu rektosel kadınlarda görülür. Erkeklerde nadir olsa da görülebilir. Bazı hastalarda rektosel pelvik taban kaslarının genel zayıflığının bir parçası olarak görülebilir. Bu hastalarda beraberinde uterin veya vajinal prolapsus, rektal prolapsus, dışkı veya idrar kaçırma görülebilir.

Rektoselin Nedenleri Nelerdir?

Altta yatan neden pelvik taban kaslarında zayıflama ve rektovajinal septumda incelmedir. Kadınlarda rektosel için çeşitli risk faktörleri vardır. Bunlar; çok sayıda vajinal doğum, zor doğum, epizyotomiler, kabızlık öyküsü olmasıdır. Rahmin alınması da rektosel için risk faktörüdür. Sıklıkla yaşlılarda görülmesine rağmen, bazen gençlerde ve hiç doğum yapmamışlarda da görülebilir.

Rektosel Nedir ?

Rektoselin Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler vajinal veya rektal olabilir. Vajinal belirtiler; vajinaya dıştan bası, vajinada kütle hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, ileri safhalarda vajinal kanama görülebilir.

Rektal belirtileri;

  • Kabızlık,
  • Zorlanarak dışkılama
  • Tam boşalamamadır.

Bazen dışkılama esnasında vajinanın içine doğru büyüyen şişlik görülür. Bazı kadınlar vajina arka duvarına bastıklarında daha rahat dışkıladıklarını farkeder.

Rektosel Nasıl Tanınır?

Çoğu rektosel vajina ve rektumdan yapılacak muayene ile tanınır. Bununla beraber, rektoselin derecesi ve büyüklüğünü muayene ile değerlendirmek zordur. Tanı için uygun yöntem defekografidir. Bu yöntemle rektoselin büyüklüğü ve ıkınma ile rektumun ne kadar boşaldığı görülebilir.

Rektosel İçin Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Herhengibir şikayete neden olmayan rektoselin tedavi edilmesine gerek yoktur. Genel olarak rektoseli olan hastalar, yüksek lifli besinlerle beslenmeli ve bol su içerek kabızlıktan korunmalıdır.

Tıbbi Tedavi

Yüksek lifli gıdalarla beslenin ve bol su için. Lifler sünger gibi suyu çekerek daha yumuşak dışkılamaya neden olur.

Tuvalette uzun sure oturmaktan kaçının. Eğer tamamen boşalma olmuyorsa, ara verip daha sonra tekrar deneyin. Rektosele karşı baskı uygulanmak bazen dışkıyı doğru yoluna iterek faydalı olabilir.

Cerrahi Tedavi

Medikal tedaviye rağmen şikayetler devam ediyorsa, cerrahi tedavi gerekebilir. Rektoselin cerrahi tedavisi için çeşitli cerrahi teknikler vardır. Rektosel tamiri anüsten, vajinadan, anüs ve vajina arasından veya karından yapılabilir.