Anal Fistül ve Apse
Kolorektal Hastalıklar
/
Prof. Dr. Gökhan ÇİPE
Anal Fistül ve Apse Nedir ?
Anal apse, anüs veya rektumun yakınında bulunan iltihap ile dolu boşluklardır.
Perianal fistül, daha önce iltihaplanmış anal salgı bezleri ile anüsün dışındaki cilt arasındaki küçük tünellerdir. Perianal fistüller hemen hemen her zaman önceki apselerden kaynaklanır. Anüsün giriminde küçük salgı bezleri vardır. Bu bezlerin kanalları tıkandığında apse oluşur.
Apse veya Fistülün Belirtileri Nelerdir?
Apse genellikle anüs etrafında ağrı ve şişlikle kendini belli eder. Ayrıca bazı kişilerde halsizlik, ateş ve titreme görülebilir. Fistülle ilişkili belirtiler ise anüs etrafında ıslaklık ve iltihap akıntısının olmasıdır.
Apse Her Zaman Fistüle Dönüşür Mü?
Hayır. Apse boşaltılan hastaların %50’sinde fistül oluşur ve hangi hastalarda fistül oluşacağını öngörmenin bir yolu yoktur.
Apse Nasıl Tedavi Edilir?
Apse anüse yakın bir yerden cildin açılarak iltihabın boşaltılmasıyla tedavi edilir. Bazen bu işlem lokal anestezi ile poliklinikte yapılabilirken, büyük ve derin yerleşimli olanlarda genel anestezi ve hastaneye yatış gerekebilir.
Fistül Nasıl Tedavi Edilir?
Perianal fistülün tedavisi için ameliyat gereklidir. Fistül ameliyatları genellikle fistül tünellerinin kesilerek açılmasına dayanır. Bazen bu tünel açılırken dışkı tutmayı sağlayan anal sfinkter kaslarından bir miktar kesmek gerekebilir. Derin yerleşimli ve komplike fistüllerde, seton uygulaması, ilerletme flepleri ve LIFT yöntemi gibi farklı ameliyat seçenekleri uygulanabilir. Uygun hastalar lazer ile tedavi edilebilir. Uygulanacak ameliyat yöntemi hastaya göre belirlenir.
Tedaviden Sonra Hastaların İyileşmesi Ne Kadar Zaman Alır?
Fistül ameliyatından sonra 1 hafta boyunca olabilecek orta derecede ağrı, ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Günde 3-4 kez sıcak su ile oturma banyosu önerilir. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar önerilir. İç çamaşırın kirlenmemesi için gazlı bez veya ped kullanılması gerekli olabilir. Dışkılamanın yara iyileşmesi üzerine olumsuz etkisi yoktur.
Apse veya Fistülün Tekrarlama İhtimali Nedir?
Eğer yara iyileşmesi sorusuz tamamlanmışsa, genellikle tekrarlamaz. Ancak, ameliyatı yapan cerrahın önerilerine uyulması ve kontrollere düzenli olarak gelinmesi, hastalığın tekrar etmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
Kolorektal Hastalıklar
Robotik Cerrahi
Genel Cerrahi